dissabte, 30 de novembre del 2019

La dolça relació entre Catalunya i Casamance

Coopérative de Mamans de Ziguinchor
Barri de Lyndiane
Mapa a Google
Aquest dijous al vespre es va presentar a la llibreria Laie de Barcelona Receptes de confitures, un recull de melmelades per a elaborar a casa explicades únicament amb el llenguatge universal dels dibuixos. A més de la il·lustradora Lluïsa Jover, darrere la concepció del llibre hi ha el químic Pere Castells, autor de la taula periòdica de les confitures, i la cuinera i escriptora Georgina Regàs, figura clau en la recuperació i divulgació de la cuina tradicional catalana i impulsora del llaminer Museu de la Confitura de Terrades (Alt Empordà).
Butlletí de notícies de VilaWeb
Rep les notícies de VilaWeb cada matí al teu correu
Des que es va inaugurar aquest museu, el 24 de juliol de 2004, no ha parat de fer exposicions, cursos i celebracions sobre confitures, a més d’investigar nous gustos de melmelades i gelees i, fins i tot, d’elaborar-ne. A la botiga, de fet, en podeu trobar un centenar llarg, algunes de les quals ens transporten a la regió africana de Casamance a través d’una història de casualitats i causalitats.
Per a explicar la connexió d’aquest territori enclavat entre Gàmbia i Guinea Bissau amb Catalunya cal remuntar-se al juny del 2015, quan Regàs va coincidir com a ponent en una conferència TEDxYouth amb Mamadou Saliou, un noi nascut a Ziguinchor, la capital casamancesa, que va arribar a Barcelona amb la idea de jugar a futbol professionalment. Després de passar per un centre de menors, va acabar obrint un negoci de lloguer de bicicletes a la ciutat i va crear una fundació per a ajudar a escolaritzar els nens del barri on s’havia criat, Lyndiane.
L’encontre fortuït de dues ments emprenedores de 84 anys i 24, respectivament, va quedar filmat a A l’ombra del mango, en què s’expliquen les dificultats de la majoria de dones senegaleses per poder oferir educació als seus fills i l’interès de Regàs per implicar-se en la iniciativa solidària de Saliou. Com? Doncs viatjant fins a Ziguinchor per ensenyar a un grup de dones a elaborar confitures i gelees de mango, la fruita local. El 2016 es posava fil a l’agulla de la Coopérative de Mamans de Ziguinchor, una iniciativa autogestionada per mares amb l’objectiu de produir confitures amb què obtenir ingressos per a escolaritzar els fills i millorar les seves condicions de vida.
‘Són unes dones excepcionals que em sedueixen i treballant-hi he après més del que jo els hagi pogut ensenyar, i per això vull lluitar per elles’, explica Regàs, que només l’any passat va anar quatre vegades a Casamance. Alguns dels viatges del 2018 es van deure a un problema amb el primer intent d’exportar melmelades cap a Catalunya, on es preveien distribuir en algunes botigues i supermercats i al Museu de la Confitura.
Mentre espera l’arribada imminent del primer gran carregament, Regàs continua rumiant la manera de consolidar la cooperativa i obrir camí als seus productes més enllà dels petits hotels de Casamance i Catalunya. Explica que acaba de contactar amb els organitzadors del festival més important de melmelades del món, els Marmalade Awards de Dalemain (Anglaterra), per portar-hi les de les mares de Ziguinchor el març vinent: ‘Estic convençuda que les seves confitures poden competir en qualitat amb qualssevol.’
I una mica més: A l’oest de Ziguinchor, a la costa nord de Casamance, hi ha el poble pesquer de Kafountine, on des del 2007 treballa impulsant iniciatives educatives i de desenvolupament l’entitat no lucrativa Catalunya-Casamance. El 2007 hi va obrir una escola d’adults i el 2011 una escola infantil. I el 2015, a més, va posar en marxa un centre d’alfabetització gratuïta per a dones que treballen al mercat de Brikama, a la veïna Gàmbia.
Què és Com a casa?
Tots els articles
—Suggeriments per a la secció: marti.crespo@partal.cat
Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

dijous, 28 de novembre del 2019

Què podem fer aquest cap de setmana: deu propostes

Música, solidaritat, feminisme… Aquest cap de setmana ve carregat amb un munt d’activitats. A l’Espluga de Francolí, el col·lectiu Riuada Solidària ha organitzat la Riumuntada, tres dies plens de música i solidaritat per a recaptar fons pels damnificats del temporal de l’octubre. A més, pels amants de l’art s’inaugura una exposició a la Nau de València i el festival Femme In Art, a Amposta, mostra l’acció artística feminista. A Valls, comença la temporada de calçots i la Pobla reivindica el seu arròs. També per qui li agradin els jocs de taula, té una cita imprescindible al festival DAU, a Barcelona. Tot això i molt més són les propostes per a aquest cap de setmana:

Fira de l’Avet d’Espinelves: un dels mercats de Nadal més emblemàtics

Espinelves. Del 30 de novembre al 8 de desembre. Es preveu que les nou parades especialitzades en la venda d’avets despatxaran uns 4.000 arbres durant els deu dies de fira. Més informació: Fira de l’Avet d’Espinelves.
Espinelves

Mercats de Nadal 2019: les quinze fires que no podeu deixar perdre

Arreu del país. Durant el mes de desembre. Us oferim una llista de mercats de Nadal més importants del país · N’hi ha de tota mena: d’històrics, de pessebres, tions, artesania, gastronomia… Més informació: Mercats de Nadal.

Arriba el Mercat de Nadal del llibre, el Sant Jordi d’hivern

Barcelona. 30 de novembre i primer de desembre. Juntament amb Sant Jordi, Nadal és l’època de l’any en què es venen més llibres. Sabent-ho, el Club TR3SC ja fa sis anys que organitza a començament de desembre el Mercat de Nadal del Llibre, conegut popularment com el Sant Jordi d’hivern, que es fa a l’Antiga Fàbria d’Estrella Damm. Més informació: Mercat de Nadal del Llibre.
Mercat de Nadal del Llibre

‘Badlands’, l’exposició del fotògraf Tomeu Coll sobre la Mallorca que no veuen els turistes

Palma. Del 26 de novembre al primer de desembre. El fotògraf Tomeu Coll presenta el projecte ‘Badlands – Males Terres’, una obra que s’estrena gairebé simultàniament a tres indrets diferents: Palma, Roma i Berlín. Les mostres de Roma i Palma ja s’han inaugurat i demà s’obrirà la de Berlín. Més informació: ‘Badlands – Males Terres’


Festival Culturista: acostar la cultura als més menuts de casa

Barcelona. 30 de novembre i primer de desembre. Tallers, cinema i un espai amb productes pedagògics i sostenibles són les propostes del Festival Culturista, que aquest cap de setmana arriba per primera vegada a la Nau Bostik de Barcelona. Seran dues jornades plenes de tallers, a càrrec de tretze empreses i equipaments culturals ben diversos, amb l’objectiu de fer arribar la cultura als més menuts. Més informació: Festival Culturista.

Memefest: arriba al CCCB la festa del folklore i l’humor a la xarxa

Barcelona. 30 de novembre. El Memefest 2019, que es fa dissabte a les 19.30 al CCCB, vol tractar de l’auge i emblanquiment dels discursos d’extrema dreta a internet, en contraposició amb la força revolucionària de les comunitats amb relats alternatius. Més informació: Memefest.

La poesia onírica de Pau Riba i l’Orchestra Fireluche aterra al Tradicionàrius

Barcelona. 29 de novembre. El 2013, quan l’Orchestra Fireluche preparava el disc Tants caps, tants joguets i va demanar a Pau Riba de col·laborar amb ells recitant un poema per a una de les seves peces, ningú no s’imaginava que la barreja tindria un èxit tan rotund. La cançó ‘Nina de Miraguano’ va deixar amb ganes de més col·laboracions Riba-Fireluche, i aquest 2019, sis anys després, ha arribat el seu primer disc conjunt: Ataràxia. Més informació: Pau Riba i l’Orchestra Fireluche al Tradicionàrius.

Festival Residències Artístiques: catorze joves artistes sota el focus

València. 30 de novembre. Mostra els catorze guanyadors del Programa de Residències Artístiques per a joves de l’Ajuntament de València. Més informació: Festival Residències Artístiques.

El Pessebre Vivent de Corbera de Llobregat obre portes i s’endinsa a Nadal

Corbera de Llobregat. Del 30 de novembre al 12 de gener. Els assistents podran passejar per un pessebre com el que hi ha a totes les llars, però amb mida real i amb figures en moviment Més informació: Pessebre Vivent de Corbera de Llobregat.
pessebre vivent cobrera llobregat

Les estrenes: Eduard Fernández i Greta Fernández són pare i filla també a la gran pantalla, a ‘La hija de un ladrón’

Repassem la cartellera. Més informació: Les estrenes de la setmana.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Mercats de Nadal 2019: les quinze fires que no podeu deixar perdre

Mercat de Nadal 2019
Arriba el mes de desembre i el país s’omple de fires i mercats nadalencs. N’hi ha molts i de tota mena: d’històrics, de molt concorreguts, de famosos perquè es fan en entorns especialment bells… Un bon reguitzell es fan pels volts de Santa Llúcia i molts se centren en alguna especialitat nadalenca, com ara pessebres, neules i torrons, artesania, tions…

Fira de Santa Llúcia a Barcelona

Tradicionalment, la diada de Santa Llúcia, el 13 de desembre, marcava el començament dels preparatius de Nadal. Actualment, els prolegòmens comencen molt abans, però aquesta data ha romàs en l’imaginari popular. Per això encara es mantenen tantes fires dedicades a la patrona de la vista, tot i que la majoria es fan el cap de setmana següent. La més coneguda és la que es fa a Barcelona, a la plaça de la Catedral. Enguany començarà el 29 de novembre i s’allargarà fins al 23 de desembre.

Mercat de Nadal a Perpinyà

Fins el 5 de gener Perpinyà celebra el mercat de Nadal a la riba de la Bassa, Artesans, productors i comerciants hi ofereixen regals i productes gastronòmics en petites casetes de fusta, creant un ambient màgic a la vora del riu. Una de les activitats més esperades del mercat és la gran roda que cada any es posa a la plaça de la Victòria, just davant el Castellet, que durant aquesta època és tot il·luminat amb garlandes de Nadal. A més, al Castellet, s’hi pot visitar una exposició de pessebres.
Nadal Perpinya

Fira de l’Avet d’Espinelves

S’acosta Nadal i arriba una de les fires més emblemàtiques de Catalunya. Aquest cap de setmana comença la fira de l’Avet d’Espinelves, que s’allargarà fins el 8 de desembre. Aquesta petita vila, que conserva l’essència de la Catalunya romànica, es transforma per acollir milers de visitants que hi van a cercar un arbre de Nadal. Es preveu que les nou parades especialitzades en la venda d’avets despatxaran uns 4.000 arbres durant els deu dies de fira.
Espinelves

Fira de Nadal i Reis de Palma

Fins el 6 de gener, més de dues-centes parades inunden el centre de Palma d’esperit nadalenc. És una fira de grans dimensions on es barregen productes molt diferents: artesania, joieria, tèxtil i objectes de decoració. Però el gran reclam són les tradicionals parades de figuretes que es posen totes juntes a la plaça Major. I a la via Roma s’hi poden trobar parades de menjar, amb xurros, castanyes, dolços, mel o formatge.
Fira Nadal a Palma

Fira del Tió d’Arbúcies

Al Principat, el ritual del tió és tan arrelat i estimat que fins i tot ha creat un subgènere de fira, especialitzada en la venda d’aquest tronc màgic que caga presents per Nadal. És un fenomen força recent, però com més va més fires d’aquesta mena hi ha. Una de les més destacades serà a Arbúcies, el cap de setmana del 7 i 8 de desembre. A més de comprar-hi el tió, hom també tindrà opcions més originals, com ara fer-se un tió propi o bé anar-lo a cercar al bosc.
I els qui ja en tinguin podran anar-hi a veure espectacles o fer tallers pensats per als més petits. També podran visitar una exposició de tions singulars o fer-ne cagar un de grans dimensions.
Tio

Mercat de Nadal de la Ciutat de les Arts de València

Del 13 de desembre al 5 de gener, la Ciutat de les Arts de València es transforma per allotjar un mercat d’artesania, on podreu trobar tota mena de regals per a aquestes festes. Si hi ha res que es destaca d’aquest mercat és l’ampli programa d’activitats nadalenques que s’hi fa durant el mes de desembre. Hi ha tallers, actuacions musicals i titelles, a més d’una gran oferta gastronòmica.

Fira de Nadal de Caldes de Montbui

Aquest cap de setmana, Caldes de Montbui celebra la Fira de Nadal. És coneguda perquè s’hi fan més de tres mil litres de brou de Nadal amb carn d’olla. El brou, que es fa amb l’olla més gran de Catalunya, el podran tastar tots els visitants.
La fira es fa a la plaça de la Font del Lleó i als carrers del centre històric. A part les típiques parades, els més petits hi podran fer cagar el tió o veure espectacles infantils.

Fira de Nadal de Xixona

Neules, torrons, escudella, derivats del porc… Per Nadal la gastronomia és molt important i per això abunden les fires especialitzades en les menges més tradicionals. Entre les més destacades, hi ha la Fira de Nadal de Xixona, que es farà del 5 al 8 de desembre. Els torrons de Xixona no falten a cap casa per Nadal, i per això són un gran reclam d’aquesta fira, on se’n poden trobar varietats diverses. A més, hi trobareu tota mena de dolços tradicionals i regals nadalencs i podreu participar en degustacions o tallers sobre el torró. També hi haurà activitats pensades per a la mainada.
Fira nadal xixona

Fira del Gall de Vilafranca del Penedès

Entre les fires nadalenques, les dedicades a l’aviram mereixen un punt i a part perquè són molt especialitzades: s’hi venen pollastres, galls, capons, ànecs, pintades, indiots… Tradicionalment, s’hi venien els animals vius, però el costum es va perdent. A Vilafranca del Penedès es fa la Fira del Gall el 21 i 22 de desembre, amb tot d’activitats relacionades amb la criança i la degustació d’aviram. Aquest mercat, que té l’origen a l’edat mitjana, és una ocasió excel·lent per a comprar i degustar el reconegut gall del Penedès, una varietat autòctona molt apreciada per la vistositat i per la carn.
La gastronomia i els vins són també una part essencial de la Fira del Gall, que presenta receptes d’aviram, de les més tradicionals a les més noves, acompanyades pels vins de la Denominació d’Origen Penedès.

El Festivalet a Barcelona

Per Nadal, Barcelona s’omple d’un gran nombre de mercats dedicats a l’art. Un dels més destacats és el Festivalet, que es fa al Museu Marítim de Barcelona el cap de setmana del 14 i 15 de desembre. És la fira d’artesans i dissenyadors independents de Barcelona, ideal per a trobar-hi regals originals per a aquestes festes. Tots els productes que s’hi poden comprar són produïts èticament i a petita escala.
Festivalet Barcelona

HoHoHo! mercat de Nadal

Un any més, al Mercat de la Tapineria de València es fa el HoHoHo!, la fira especialitzada en regals originals. Començarà el 19 de desembre i durarà fins el 5 de gener. Hi trobareu de peces de decoració a obres d’art, passant per llibres o productes de moda. Allò que fa especial aquest mercat és que defensa el comerç local i el talent més jove de la ciutat.
HOHOHO mercat

Fira de Nadal a Ciutadella

L’Ajuntament de Ciutadella organitza els dies 13, 14 i 15 de desembre la tradicional Fira de Nadal, a la plaça de la Catedral. Hi ha una desena de parades, carregades d’objectes de regal, articles d’artesania, de decoració nadalenca i també de floristeria.

Mercat Medieval de Vic

Del 6 al 9 de desembre els carrers del centre històric de Vic tornen a l’època medieval. El nucli antic de la ciutat s’omple d’expositors amb una oferta ben variada: articles de decoració, joieria, cremes, herbes medicinals, complements de roba, embotits, formatges, pastisseria, conserves, xocolata… També hi ha nombrosos llocs per a menjar i tavernes.
En l’oferta cultural, la representació de L’Assalt de l’Altarriba ens endinsa en uns fets que van passar a Vic al segle XV; no hi falta l’amor, ni l’odi, ni la traïció ni la sang. A més, com cada any, hi ha la recreació dels oficis medievals, amb parades i demostracions de mestres artesans.
Mercat Medieval Vic

Fira del Pessebre d’Olot

De figures i objectes per a fer el pessebre, només se’n troben una vegada l’any, pels volts de Nadal. Per això és en aquesta època quan proliferen les fires especialitzades. Nadal a Olot va estretament lligat al pessebre, perquè s’hi celebra una de les mostres de pessebres més importants del país. A més, del 6 al 9 de desembre s’hi fa la Fira del Pessebre: és al centre de la ciutat, amb una setantena de parades. Del carrer Major a la plaça del Carme, hi ha el Mercat d’Artesania; davant de Sant Esteve, l’espai dedicat als Pessebres; a la plaça Major, productes de km 0.
L’oferta es completa amb el Mercat de Nadal, a la plaça de la Pia Almoina i als carrers adjacents. Una de les activitats més esperades serà un pessebre comunitari, on els infants poden dur la seva figureta. També podran crear el paisatge d’aquest pessebre amb elements naturals que trobaran a l’espai. Aquest pessebre passarà a formar part de la Mostra de Pessebre d’Olot a partir del dia 10 de desembre.

Fira de Reis de la Gran Via a Barcelona

La Fira de Reis de la Gran Via és una de les fires de Nadal més tradicionals de Barcelona. Un any més, la trobareu a partir del 19 desembre a l’avinguda, entre els carrers de Rocafort i Muntaner. Hi ha més de dues-centes parades, amb productes d’artesania, idees per a regals i joguines. A Barcelona és tradició d’anar-hi el primer de gener per comprar xurros amb xocolata o bé treure-hi el cap el 5 de gener, acabada la cavalcada de Reis, per fer-hi les darreres compres.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Paul McCartney actuarà a l'Estadi Olímpic de Barcelona el 17 de juny

Paul Mc Cartney EFE
Paul McCartney tornarà a Barcelona en el marc de la gira 'Freshen up'. El cantant i compositor britànic actuarà a l'Estadi Olímpic de Barcelona el 17 de juny de l'any que ve en la que serà l'única parada a tot l'Estat.
L'anunci arriba després que McCartney hagi estat confirmat com a cap de cartell del 50è aniversari del festival de Glastonbury. L'exmembre dels Beatles va actuar per última vegada a la capital catalana fa quatre anys i en fa quasi 30 que hi va tocar per primera vegada.
Les entrades es posaran a la venda el 4 de desembre a les 10 h del matí i, des de dos dies abans, s'habilitarà la prevenda a partir de les 12 h del migdia des del web de Live Nation, Ticketmaster i El Corte Inglés.

dilluns, 18 de novembre del 2019

TV3 estrenarà a principis de l’any vinent el programa sobre la llengua catalana ‘El llenguado

El Departament de Nous Formats de TV3 estrenarà a principis de l’any vinent a la televisió catalana el programa sobre llengua El llenguado. L’espai el dirigeix Fúlvia Nicolàs i el presenten la cantant Yolanda Sey i l’actor Guillem Albà. Tractarà la qüestió del català amb un to distès i humorístic, amb voluntat de distreure l’espectador i trencar el mite que el català és una llengua difícil, segons indiquen des de la televisió. L’equip encarregat del nou espai, que compta amb l’assessorament lingüístic del filòleg Pau Vidal, acaba de filmar les escenes d’interior aquests dies. Són escenes que es roden dins d’un pis de caire industrial que enllaçaran amb les escenes d’exterior.
Nicolàs ha explicat aquest dijous que cada episodi es compon de dues parts fixes, en la primera s’investiga un tema relacionat amb el català i en la segona un dels dos presentadors viatja a un territori de parla catalana per fixar-se en el parlar dels seus habitants.
En aquesta segona part hi intervindran personatges com Roger Mas, Clara Peya o Anna Torrent, i es visitaran indrets com Andorra, Formentera, el Rosselló, l’Albera, la Marina Baixa, el Segrià, Menorca, el Matarranya o Barcelona.
A banda, ‘El llenguado’ té seccions com ‘El consultori del filòleg’ en què els parlants truquen en Pau Vidal per exposar-li dubtes lingüístics; ‘El mot merdós’, que defineix una paraula que pel que sigui no ha acabat d’agradar als presentadors, o les ‘Optimotes’, amb la col·laboració de l’equip de lingüistes de l’Optimot.
Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

diumenge, 17 de novembre del 2019

S’ha mort l’actor de doblatge Arseni Corsellas als 86 anys


Corsellas amb Woody Allen el 2007
L’actor de doblatge Arseni Corsellas s’ha mort a 86 anys, segons que ha confirmat el Sindicat d’Artistes de Doblatge de Madrid en una piulada a Twitter. Nascut a Figueres el 1933, ha posat la veu en castellà i català a actors de renom com ara Jack Nicholson, Kirk Douglas, Sean Connery, Burt Lancaaster, Rock Hudson, Richard Burton o Nick Nole, entre més, en desenes de films i espots publicitaris d’ençà dels seixanta.
És especialment recordat pel doblatge de Larry Hagman com a J.R. Ewing a la versió catalana de la sèrie ‘Dallas’ emesa per TV3. Entre més distincions, destaca el Faristol d’Or, que li va lliurar Alfredo Landa.
Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

divendres, 15 de novembre del 2019

5 llocs que no et pots perdre si visites Tàrrega

5 llocs que no et pots perdre si visites Tàrrega

La capital de l'Urgell disposa d'un ampli patrimoni que no deixa indiferent el visitant

Visitar Tàrrega és descobrir els seus racons i encants. Avui us proposem cinc espais que no podeu deixar de visitar si aneu a la capital de l'Urgell.
Castell de Tàrrega Castell de Tàrrega

Castell de Tàrrega

A la part més alta de la ciutat es poden veure les restes del castell de Tàrrega. La construcció data de l'any 1056 quan Ramon Berenguer I li oferí com a dotalici a la seva esposa Almondis. Tota la ciutat va créixer al seu voltant, però cap al segle XIV va començar la seva decadència a conseqüència de les diferents batalles i conflictes existents.
Actualment el castell és propietat de l'Ajuntament, i es pot visitar. La construcció va ser declarada Bé Cultural d'Interès Nacional l'any 1949.
Església de Sant Antoni Església de Sant Antoni

La Plaça i l'Església de Sant Antoni

Al peu de les runes del castell de la ciutat es troba la plaça medieval. Una plaça porticada que acull l'església de Sant Antoni en la qual es venera la imatge del Sant Crist Trobat, el Sant Hospital i la Biblioteca Comarcal. A més, en aquesta plaça també es troba la seu de les oficines de la Fira de Teatre.
L'any 1980 la plaça fou declarada Bé Cultural d'Interès Nacional integrada dins el conjunt artístic.
Creu de Terma de la plaça Major. Creu de Terma de la plaça Major.

Plaça Major

La plaça Major de Tàrrega acull els edificis més emblemàtics de la ciutat, com són l'església (declarada Bé Cultural d'Interès Nacional l'any 2017), l'Ajuntament o la creu de terme. Una creu gòtica i data del s. XV que és de gran bellesa, destacant les seves figures esculpides i treballades al detall.
Museu Comarcal de l'Urgell Museu Comarcal de l'Urgell

Museu Comarcal de l'Urgell

El Museu Comarcal de l'Urgell, ubicat a l'antic casal de la família Perelló, acull una exposició permanent comptant amb un important fons de fòssils provinents de les pedreres del Talladell així com un extens conjunt d'obres pictòriques i escultòriques d'artistes targarins dels segles XIX, XX i XXI. Les instal·lacions del Museu també conserven una col·lecció de material etnològic, un fons fotogràfic i un important conjunt de vestuari de principis de segle XX.
El museu es pot visitar de dilluns a dijous de 12 a 14 hores i de 19 a 21 hores, els divendres de 12 a 14 hores, i els dissabtes, diumenges i festius d'11 a 14 hores.
Cal Trepat Cal Trepat

El Museu de la mecanització agrària Cal Trepat

Ubicat a l'antiga fàbrica J. Trepat, a l'avinguda de Josep Trepat Galcerán, aquest espai és un testimoni valuós de la mecanització del camp durant el segle XX. I és que en aquesta fàbrica s'hi dissenyaven, fabricaven i comercialitzaven emblemàtiques màquines agrícoles com garbelladores, dalladores, lligadores, entre altres.
L'espai es pot visitar sense reserva prèvia amb visites comentades tots els diumenges a les 11 i a les 12.30 hores.
Més informació
Més notícies